top banner 03
Πρόκειται για τετράχορδη δωδεκανησιακή λύρα. Το όργανο κατασκευάστηκε το 1916 από τον Εμμανουήλ Μυλωνά του Νικολάου, στη Νίσυρο. Το όργανο είναι σχεδόν ταυτόσημο στην πρόσοψη με το σκίτσο που παραθέτει για τη λύρα της Νισύρου ο Ηλίας Κοντοβερός το 1950.

Η μόνη εμφανής διαφορά είναι η παρουσία στο σκίτσο του Κοντοβερού πάνω καβαλάρη ανάμεσα στις πάνω και κάτω θέσεις των κλειδιών, όπου δείχνει να στηρίζονται οι δύο μεσαίες χορδές. Στη λύρα του Μυλωνά αυτό το ρόλο πιθανά τον έπαιζαν τα μεσαία μικρότερης διαμέτρου κλειδιά, τα οποία δεν αποκλείεται να στήριζαν και συμπαθητικές χορδές. Η ουρά της λύρας του Μυλωνά, που δεν υπάρχει στο όργανο και προστέθηκε στα γραμμικά σχέδια εδώ, έχει αντιγραφεί από το σκίτσο του Κοντοβερού.

Πέρα από το μέγεθος και το σχήμα, τα δομικά χαρακτηριστικά του οργάνου είναι ταυτόσημα με τη λύρα της Πόλης.
Το σκάφος έχει κατασκευαστεί από κυπαρίσσι. Η κεφαλή είναι επίπεδη. Υπάρχουν θέσεις για τέσσερα μεγάλης και δύο μικρής διαμέτρου κλειδιά. Στη βάση της κεφαλής υπάρχει μία μικρής διαμέτρου τυφλή οπή. Το πιθανότερο είναι εδώ να υπήρχε μικρός πύρος που να έπαιζε το ρόλο κλέφτη, ή να διευθετούσε συμπαθητικές χορδές.

Η πλάτη του αντηχείου έχει το τυπικό κεντρικό αυλάκι της Πολίτικης λύρας, που ξεκινά από την επάνω απόληξη του βραχίονα και καταλήγει στην ουρά. Το καπάκι είναι κατασκευασμένο από ένα κομμάτι κατράνι. Είναι επίπεδο και δεν υπάρχει νεύρο. Η τοποθέτηση είναι η κλασική για πολίτικη λύρα. Το ενεργό μήκος των χορδών της λύρας αυτής μπορεί να υπολογιστεί σε 25,5 εκ. για τις ακρινές χορδές και 31,5 εκ. για τις μεσαίες - ή 29 εκ. αν ακουμπούσαν στα μεσαία μικρά κλειδιά. Τα μήκη αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα της σημερινής Πολίτικης λύρας, με τη διαφορά μήκους μεταξύ μακράς και βραχείας χορδής (29-25,5) να οδηγεί σε διαφορά τονικότητας ενός τόνου στις μακριές χορδές στο αντίστοιχο ύψος με τις κοντές.